Växter

Växter

Jag har listat ätbara växter som man kan ha i trädgården, som krukväxt inomhus eller som man kan plocka på en äng och ge som foder.  Jag försöker plocka så varierat jag kan av det utbud som finns och efter säsong. Man kan ge av både blad, blommor och stam, även om stammen ofta lämnas kvar.

I denna lista finns också buskar och träd med men det är inget jag regelbundet brukar ge av som foder, men de passar bra att ha i utehagen.

Överst i denna lista är det vilda växter vilket är det jag ger mest av som foder antingen som färsk eller i torkad form, sen i listan kommer odlade växer som trädgårdsväxter, sommarblommor, krukväxter som passar ex att ha i inomhuslådorna, örter och sist i listan kommer buskar och träd.

Jag brukar tänka på  att ge de växter som de skulle ha hittat i naturen eller så snarlika som det går. Man ska alltid plocka så de får en så varierad kost som möjligt.

Köpta krukväxter ska inte ges direkt som foder utan behöver minst ½ års karantän helst 1 år då de ofta besprutats med olika medel. Uppstammade växter håller bäst för vuxna sköldpaddor och låga växter mejas ofta ner eller äts upp. Ampellilja brukar jag ställa ner i innelådan i sina krukor så håller de sig bättre men bidrar ändå till en bättre luftfuktighet då de vattnas och sprayas med vatten. Man kan också ha växterna runt innelådan för att förbättra luftfuktigheten och för att det ser trevlig ut med mycket växter tycker jag :-)

Man får plocka växterna där man vet att växterna inte är besprutade och långt från trafikerade vägar.

Här kan du se hur jag torkar mina växter. ( Det finns lite olika sätt )

Böckerna Futterplanzen av Marion Minch, Futterplanzen av Wolfgang Wegehaupt eller Ricardo Schramm innehåller väldigt bra information och har många bilder på lämpliga foderväxter. Tortoise table.org.uk har också släppt häften om lämpliga foderväxter samt har på sin hemsida en sökbar funktion på växter. I England är man dock mer restriktiv vad man ger sina sköldpaddor så det skiljer lite mellan de tyska böckerna och TTT:s hemsida.

Jag är med och driver forumet "Kost för landsköldpaddor" på Facebook där vi kan hjälpa till att id växter och ge tips om vilka växter som kan ges som mat eller inte.

Denna lista nedan uppdateras vartefter jag hittar nya växter som går att ge som foder samt får med dem på bild :-) Alla bilderna är mina egna om inte annat anges  under bilden.


OBS! Klicka på bilderna så blir de större.