Testudo kleinmanni

                                                                      Testudo kleinmanni/Egyptisk landsköldpadda

Jag har ett gäng egyptiska landsköldpaddor, både vuxna, semiadulta och juveniler + ibland ungar. De går i varsina terrarium. Att jag 2020 fick fram ungar av dem är verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. 

Egyptiska är dock mycket känsligare och lite krångligare att sköta än de grekiska. De egyptiska kan inte heller vara utomhus på samma sätt som de grekiska utan de är inomhus större delen av året. 
De har samma dagsljusarmaturer (Lightwave) och HID lampor som de grekiska landsköldpaddorna. Dock har de egyptiska mer "stängda" terrarium så värmen stannar kvar och luftfuktigheten bibehålls. Man behöver ha en hög luftfuktighet samtidigt som underlaget ska vara relativt torrt. Med en fogger så får man till en bra luftfuktighet och går att koppla på en hygrostat om man vill.


De egyptiska är också väldigt mycket skyggare än de grekiska landsköldpaddorna och ungarna kan springa och gömma sig om de ser eller hör att jag är i rummet. De är också mer känsliga för stress av olika slag.


Egyptiska landsköldpaddan är en av de minsta landlevande sköldpaddorna med en storlek på ca 8-12 cm. Hanar kommer upp i ca 200 gram och en vuxen hona runt 250-400 gram. De nykläckta ungarna väger runt 4-6 gram.
Tyvärr är de egyptiska landsköldpaddorna nästan helt utrotade på många platser och länder där de annars funnits och levt i naturen. Detta beror främst på illegal handel och smuggling av djuren men även att deras habitat ändras och försvinner pga byggen av hotell och odlingar.


Jag kan verkligen rekommendera boken om Testudo kleinmanni av Franziska Biedenweg och Ricarda Schramm. I den boken finns ett bra årstidsschema där man beskriver hur bla. ljus, värme, foder och regnperiod infaller i naturen, och som man kan följa för att få till en bra årsrytm även i fångenskap. Ex sommartid har de egyptiska sin dvala (aestivation) dvs de sover när det är som varmast, oftast i juli-september, sen blir de aktiva igen när tempen sjunker och regnet kommer.


Jag har skrivit skötselråden på terrariedjur.