Kalk och kalktillskott

Kalk och kosttillskott

Copyright © All Rights Reserved by Maria Ohlson.


Viktigt att man ger sina sköldpaddor kosttillskott i form av kalk och något lämpligt preparat med vitaminer och minderaler.

Jag köper bara mina kosttillskott via Sköldpaddsgrejer eftersom de är lämpade för just sköldpaddor.  (Vissa kalk och kosttillskott har för hög andel fosfor vilket inte är bra för sköldpaddor.)
I naturen lever de ofta där det är väldigt kalkrika jordar och marken är fulla av kalksten men i fångenskap ger vi ofta mat som är mer kalkfattig och vi behöver då tillföra extra kalk.
Kalk är viktig för bla för skelettet, nervsystemet och musklerna. Utan tillförsel av kalk måste ex äggläggande honor ta från kalkdepåerna de har i bla skelettet och i längden leder detta till ett urkalkat skelett och att ev ägg får väldigt tunna skal och går sönder.
För växande ungar kan kalkbrist leda till MBD (Metabolic bone disorder)

Jag ger Calcidust som kalktillskott och det är ett kalciumkarbonat. 
Sepiaskal som är gjort av bläckfiskens skelett finns alltid i deras låda/hage. Det är mest ungar och äggläggande honor som äter av sepiaskalen. Till vattensköldapddor kan man lägga dessa i vattnet då de flyter.
Jag alternerar och ger ibland av Calcioreptin som också är ett kalkpreparat gjord på alger men som också innehåller en mängd olika mineraler och spårämnen.

Nutrobal är ett kalkpreparat som också innehåller vitaminer och mineraler så ofta rek man Calcidust och Nutrobal ihop. Ex 3 dagar per vecka ges Calcidust och 2 ggr i veckan ges Nutrobal.

Eftersom det inte går att få kalk och kosttillskott att fastna på torkad kost har jag ofta ett litet fat med kalkpulver och sepiaskal i deras låda så de själva kan reglera ev intag av kalk.  Väldigt populärt hos små ungar och äggläggande honor.