Hälsa



Hälsa

Misstänker man att sitt djur är sjuk är man skyldig att uppsöka en veterinär!

Även om det kanske inte finns en som är expert på just sköldpaddor på den lokala veterinärstationen så rådgör veterinärerna ofta med varandra via telefon eller internet.


Hälsokontroll bör man göra regelbundet för att se ev skador och sjukdomar i tid..


Kontrollera båda ögonen efter tecken på svullnad, inflammation eller rinnande ögon.


Kontrollera näsan efter tecken på snuva, ihållande rinnande näsa kräver, omedelbart undersökning av veterinär. Sköldpaddor med dessa symtom måste också isoleras andra sköldpaddor eftersom vissa typer av RNS ( Runny Nose Syndrome ) är mycket smittsamma.

Mycket slem gör att bakterierna växer och riskerar andra sjukdomar ex. munröta. Har sköldpaddan nyss druckit vatten kan det komma lite ur näsan.

Ibland kan sköldpaddorna äta en snigel och kan då tillfälligt bli lite slemmig runt munnen men detta går över eller kan torkas bort.


Kontrollera svansen efter inflammation eller inre infektioner eller om det läcker avföring från kloaken och luktar starkt.

Har man hanar och honor tillsammans behöver man kontrollera så de inte får skador eller sår efter intensiv parning. Efter honan lagt ägg kan hon tillfälligt bli lite svullen runt kloaken.


Känn längs benen efter någon ovanlig knuta eller svullnad. Bölder är vanliga på reptiler och om de lämnas obehadlade kan resultatet bli skador på benet eller i värsta fall leda till döden. Veterinär kan röntga den angripna delen.


Båda öronen ska vara flata eller lite konkava, varbölder är vanliga och kan ge ödestigra konsekvenser om inte behandling sätts in. Öronen på en sköldpadda är två stora "fjäll" bakom käkbenet.


Kontrollera insidan av munnen efter tecken på avvikelser, munröta är en mycket smittosam sjukdom på reptiler i fångenskap. Dessa känns igen på en gul "ostliknande" substans i munnen, eller röd-lila skiftningar, små blodstänk. Eller alla dessa symtom på en gång. Veterinär bör uppsökas omedelbart om djuret ska kunna räddas. Tungan ska vara ljusrosa.


Skölden ska vara utan skador eller missfärgningar. Skalet ska vara hårt. Röd färg på bukplåtarna kan tyda på bakterieangrepp eller annan allvarlig sjukdom.


Vikt tas regelbundet för att kunna se ev förändringar i tid.


















På bilden ovan till vänster är en av mina hanar som tidigare gått på golvet hos en familj och fått fel kost och helt fel miljö. Hans sköld kommer alltid att vara desformerad pga detta. Han har också en klo som är avbruten och pekar uppåt....säkert pga att han fastnat i en matta. 

Jag har nu haft honom i många år och han verkar trots detta må ganska bra. Han dvalar varje vinter och sköts artriktigt.

På bilden till höger kan man se vilken skillnad det är på hanen och en hona som skötts artriktigt med bra foder, dvala och haft rätt sorts miljö.


Sjukdomar

Blir sköldpaddan sjuk är orsaken oftast miljön eller kosten som man behöver justera.


Lunginflammation orsakas av nedkylning och är svårbehandlat i sent skede. Symtomen kan vara slött beteende, upphört aptit, öppnande-stängande av munnen som en fisk. Sköldpaddan kan ha rinnande näsa och väsa då den andas. Isolera den genast från andra djur.


Skalröta innebär fläckar eller förändringar i skalet, kan orsakas av yttre trauma, eller vara en följd av felaktig utfodring, allmän försvagning, påföljande infektion med bakterier eller svampar.


Munröta kan komma efter obehandlad svamp i munnen. Omedelbar kontakt och behandling hos veterinären krävs.


Salmonella De flest reptiler har salmonella naturligt i tarmen. Se till att tvätta och ev. sprita händer efter kontakt med avföring.


Inälvsmask Exakt typ framställs via avföringsprov. Springmask är vanliga hos sköldpaddor. Detta kräver ibland receptbelagd medicin för att åtgärdas. Buren med inredning måste också rengöras för att förhindra återinfektion.

Receptfritt medel är Axilur som finns i pasta, tabletter samt i flytande form. Ev dosering sköts alltid av  veterinär.


Skabb ses ibland, framförallt om sköldpaddan inte hålls ren.


Fästingar tas bort på samma sätt som på hund eller katt.                     


Yttre skador Kan komma efter ex. hundbett eller yttre trauma. Små sår och bett kan i värsta fall bli infekterade och leda till blodförgiftning.


Förstoppning Kan lösas genom att låta sköldpaddan blötläggas 30 min per dag i ljummer vatten. ( Se till att näsan är ovan vattnet!)


Förvuxen näbb Sköldpaddans förhornade mundelar växer hela livet. I fångensakap blir dessa ofta förvuxna och måste slipas eller klippas ned. Ofta är en förvuxen näbb ett tecken på felaktig utfodring eller bakomliggande sjukdom.

Att klippa med en vanlig nagelsax och slipa till näbben är ganska lätt att göra själv men är man osäker kan veterinären hjälpa till.


Erektion hos en hane kan ibland förväxlas med ett framfallet organ av en oerfaren sköldpaddsägare. Sköldpaddans penis är mörkpigmenterad och spadformad. Den fälls ut då och då under parningssäsong och även i samband med badning.


Penisprolaps ses ibland av okänd orsak. Organets slemhinna blir då torr och utsätts för yttre skador. Om framfallet upptäcks tidigt kan organet masseras in igen, annars krävs amputation av organet.


Kronisk stress till följd av felaktig miljö och skötsel är en mycket vanlig orsak till utveckling av sjukdomar på sköldpaddor och andra reptiler.


Hygien En fråga som ofta är eftersatt är hygienen i sköldpaddsutrymmet. Man tänker inte på att en sköldpadda aldrig vistas på en begränsad yta i naturen utan har hur mycket utrymme som helst att sprida sina bakterier på. Det är väldigt lätt att bakteriehalterna blir för höga i fångenskap.

Vanligtvis är det miljöbakterier eller sköldpaddans egna bakterier som är orsaken till infektionssjukdom.

Att plocka bort avföring, synlig kiss och gammal mat varje dag är viktigt för att hålla god hygien hos sin sköldpadda.

Se även i kolumnen om hygien.


Herpes

Ett virus som kan drabba både luftvägarna och mag-tarmkanalen hos sköldpaddan.

Sköldpaddan får symtom som; rinnande näsa, beläggningar och /eller sår i munnen, aptitlöshet, slöhet, flagande hud, biljud från aningsvägarna. Eftersom det är ett virus kan man bara behandla symtomen.

Man vet fortfarande inte så mycket om virussjukdomar hos just sköldpaddor. Sannolikt är mörkertalet stort och sannolikt kan virusinfektioner ligga bakom immunsvaghet och utbrott av flera andra typer av infektioner och sjukdomar. De individer som trots allt överlever sjukdomen blir latent infekterade och kan sprida sjukdomen vidare utan att själva uppvisa symptom. ( Källa veterinären.nu )

På bilden ( Som jag fått OK att visa ) är det en rysk stäppsköldpadda som fått herpes och även fast ägaren tog den snabbt till veterinär gick den tyvärr inte att rädda utan den fick avlivas.





Sköldpadda med herpes. Foto: Petra Kösterke

Sköldpadda med insjunken ryggsköld pga felaktig skötsel.

Man kan tänka sig hur lungorna och inre organ blir ihoptryckta.

Foto: Kassiopeia Kassandra.

Förvuxen näbb eller papegojnäbb kan bero på fel kost men kan åtgärdas genom att klippa och slipa ner näbben.

Foto: Roswitha Haxpointer.

Denna sköldpadda har fått bitskador framtill på skalet. Vid såna här skador ska djuret så klart tas till en kunning veterinär så snart som möjligt. Förutom att man behöver ge smärtstillande måste det rengöras noga så det inte blir infektioner.

Foto: M.Asbjörn-Neergaard

Detta är min egen hona som efter att ha varit nergrävd i flera veckor ute i växthuset hade klarröda strimmor på bakbenen. Jag tvättade med Tamodine och dagen efter var de mindre röda och efter ytterligare någon dag var det helt borta.



Kom ihåg att försäkra din sköldpadda!

Jag har min sköldpaddor försäkrade hos Agria.  Det kan lätt dra iväg och bli dyrt om ditt djur behöver behandling eller operation.

Men oavsett om man har försäkring eller inte så är det ens skyldighet som djurägare att ta dem till en veterinär om de skulle bli sjuka eller skadade.

Den viktigaste försäkringen för att hålla ditt djur frisk är dock att ge din sköldpadda rätt miljö, bra belysning och rätt sorts foder.



Det finns några saker som kan vara att ha hemma i ett "djurapotek".

Retoboost innehåller probiotiska enzymer, vitaminer, nyttiga bakterier och elektrolyter och kan ges för djur som genomgått antibiotikabehandling eller som har svårt att komma igång efter dvalan.

ZolCal-D är ett flytande kalk som är bra att ha hemma om man har äggläggande honor.

Virkon är ett rengöringsmedel man kan använda för att städa lådan, matskålar, vattenfat etc med då det tar död på bakterier, virus, svampar och sporer.

Jodopax om de får ett sår eller skadar skölden kan det vara bra att göra rent innan man får tid hos en veterinär. ( Det finns en sort speciellt framtagen för reptiler som heter Tamodine ) alternativt klorhexedin.

En fästingborttagare eller pincett.