Geoemyda spengleri

Geoemyda spengleri/ Bladsköldpadda


Jag har några bladsköldpaddor som i naturen lever i skogsmiljö, skogssluttningar bla i Vietnamn och södra Kina.
Geoemyda spengleri ser ut som ett blad i sitt beigebruna skal med taggar i bakkant, därav har den fått sitt namn; bladsköldpadda. Den är tyvärr utrotningshotad pga illegal handel och ska ha ett härstammningsbevis som påvisar lagligt ursprung när de säljs.

De har väldigt stora ögon där hanen har mer vit iris och honan har mer beigefärgad iris. De kan se framåt eller åt sidorna med sina stora ögon och ögonen kan röra sig oberoende av varandra, det vill säga, ett öga kan se framåt medan det andra ögat ser åt sidan.

Bladsköldpaddor är en relativt liten art som inte blir större än 8-12 cm, hanarna blir i regel något mindre än honorna.

De bör hållas i ett stängt terrarium med mycket växter, löv och mossa och med en hög luftfuktighet på cirka 70-90%. Man behöver även bra ventilation i sitt terrarium och beroende på vilken sorts terrarium man har kan man behöva fogger för att upprätthålla en bra luftfuktighet.
Bladsköldpaddor är duktiga på att klättra och ligger annars gärna gömda i väntan på att ett byte ska komma förbi.


De äter till största delen en diet bestående av olika insekter och kryp: sniglar, snäckor, maskar av olika slag som lövmaskar, zophobas, larver, kackerlackor, små pinkys, gräshoppor och syrsor, och kan även erbjudas bär som ex blåbär, hallon eller jordgubbar.
Jag har byggt en maskkompost jag har i källaren där jag odlar kompostmaskar, och på så sätt kan jag se till att foderdjuren får bra mat och är laddade med näring. I bland pudrar jag maten med lämpligt kalktillskott avsedda för foderdjur. 

I vissa länder ger man pellets till sina Geoemyda men jag försöker att hellre ge mat/insekter de skulle hitta i naturen.


Bladsköldpaddan är en art som bör dvalas i ca 2½-3 månader i ca 5-12 grader.
Denna art gärna lever helst ensam och har bara egentligen interaktion med andra i samband med parningen, men det finns de som har flera i samma terrarium utan problem.


Vill man läsa mer om bladsköldpaddor finns en bra bok på engelska: Anthony Pierlioni Black-Breasted Leaf turtles.
Jag har skrivit skötselråden som finns på terrariedjur om bladsköldpaddor.